De dieren

De poolwolf

Poolwolf

In 2017 verwelkomde het Domein van de Grotten van Han drie poolwolven: Geri en Freki, twee broers afkomstig van het SafariPark van Knuthenborg (Du) en Keysa, een vrouwtje van de Zoo d'Amnéville (Fr). 

Keysa stond voor een belangrijke keuze: welk mannetje zou ze kiezen om de toekomstige roedel mee op te stichten? Heel snel was er een speciale band te observeren tussen Keysa en Geri: ze speelden samen, deelden hun eten en rustmomenten... Haar keuze leek duidelijk! Freki heeft geen probleem met Keysa's keuze, aangezien Geri de leader van de roedel is. 

Op 14 april 2018 zagen we Keysa gespannen aan de ingang van haar hol. Geri was heel nieuwsgierig door de situatie. Keysa had juist haar eerste nest ter wereld gebracht! Een primeur voor het Domein van de Grotten van Han! Het wolvenwelpje, mannetje of vrouwtje (het is nog te vroeg om dat te kunnen vastleggen), ziet er alvast blakend van gezondheid uit, net als zijn jonge moeder. 

Het eerste hoofdstuk van een mooi verhaal dat in 2017 begon en ons hopelijk in de toekomst nog zal blijven verrassen met heel wat nieuwe hoofdstukken!

Keysa en haar eerst wolvenwelpje

De poolwolf is kleiner dan zijn Europese neef maar is zwaarder. Hij maakt deel uit van hetzelfde soort, Canis Lupus. Zijn levenswijze is vergelijkbaar met die van andere wolven. 

De poolwolf leeft in het ijskoude noorden, hij moet dus overleven in temperaturen die soms -60° bereiken. Hiervoor beschikt hij over een kleine, ronde neus, een dikke vacht en grote poten om zich in de sneeuw te kunnen verplaatsen.

In het noorden van Canada heeft deze wolf de bijnaam "dokter van de kariboes", omdat hij op de zwakste dieren van de kuddes jaagt en zo de kuddes in goeie gezondheid houdt. 

Poolwolven