De Big 5

Kom de ‘Big 5’ ontdekken in het Wildpark van het Domein van de Grotten van Han.

Wie zijn de Big 5 op het Domein van de Grotten van Han?

Iedereen kent de Afrikaanse Big 5. Dat zijn de leeuw, de olifant, de neushoorn, de luipaard en de buffel. Maar wist u dat ook Europa zijn Big 5 heeft?

Sinds de prehistorie zijn heel wat dieren die in onze contreien leefden verdwenen. Nu al meer dan 40 jaar biedt het Domein van de Grotten van Han een reis door de tijd voor een ontdekking van de dieren die in onze streken hebben geleefd. In een park van meer dan 250 hectare evolueren deze dieren in grote ruimtes met een ongerepte natuur. Tussen hen vindt u de befaamde Europese Big 5.

Het Wildpark is het enige reservaat in Europa waar u deze vijf dieren kunt bewonderen die emblematisch zijn voor ons continent.

De dieren zal men vandaag nog uiterst zelden aantreffen in hun natuurlijk milieu. Hun populaties zijn bedreigd met uitsterven en zij worden opgevolgd door wetenschappers met de bedoeling de soort te redden.

U kan nu in het park het grootste zoogdier van ons continent bewonderen, de Europese bizon. Er bestaan meerdere programma’s om de bizon opnieuw uit te zetten in de natuur en het Domein neemt deel aan verschillende daarvan, in het kader van het Europese fokprogramma voor bizons. Zo hebben dit jaar verschillende bizons het Wildpark verlaten, richting Roemenië.

Europese Bizon

Stop ook even bij de vreemde veelvraat, een dier uit sprookjes en legendes. Er zijn nog ongeveer 1.200 veelvraten in Europa, uitsluitend in Scandinavië, waarvan een honderdtal in gevangenschap. Ook voor deze soort neemt het Domein deel aan het Europese fokprogramma.

De veelvraat is de grootste vertegenwoordiger van de marterachtigen, de familie van de das en de steenmarter. Hij is een roofdier en speelt de rol van lijkenpikker in het noorden van Scandinavië, waar hij leeft. Het is een sterk dier dat dieren aanvalt die veel groter zijn dan hijzelf, zoals het rendier. Hij biedt zelfs weerstand tegen een beer wanneer hij zijn voedsel moet verdedigen.

Veelvraat

Bewonder onderweg ook de bruine beer. Hij is nog altijd een bedreigde soort in Oost-Europa en is het voorwerp van verschillende instandhoudingsprogramma’s.

Bruine beer

Kijk verder even in de onweerstaanbare ogen van de wolven. Dit dier koloniseert stilaan opnieuw Europa en komt dichter bij België. Kom en ontdek dat hij niet de ‘boze wolf’ is, zoals hij wordt voorgesteld in verhalen en legendes.

Wolf

En maak ten slotte kennis met ‘de heer van de bossen’, de lynx. Hij is het voorwerp van verschillende instandhoudingsprogramma’s in Europa. Het Domein neemt deel aan de genetische opvolging van dieren in gevangenschap in het kader van deze Europese programma’s.

Lynx