Pers

De bizon in het wild

Op aanstaande woensdag 10 juni verlaten 6 bizons het Wildpark van de Grotten van Han om naar hun natuurlijke omgeving in Roemenië terug te keren. De bizons gaan de kudde daar versterken. Dit is de grootste herintroductie van de bizon in het wild ooit uitgevoerd.  Het Domein van de Grotten van Han is zeer gelukkig en trots om hier actief aan deel te nemen.

Bizon in het wild

Het programma is gericht op het herintroduceren - tegen 2024 – van een kudde bestaande uit 300 bizons in de zuidelijke Karpaten.
 
Voor dit project wordt het Domein van de Grotten van Han, net zoals enkele andere Europese natuurreservaten, bijgestaan door prestigieuze partners zoals WWF en Rewilding Europe. Voor het vervoer wordt er beroep gedaan op een andere belangrijke partner, Flaxfield Nature Consultancy.

Op 13 juni 2015 zullen18 bizons, waaronder 6 van de Grotten van Han, richting de Zuidelijke Karpaten reizen naar een acclimatisatiezone en vervolgens geleidelijk aan richting het Natura 2000-gebied bij het Tarcugebergte dat zich uitstrekt over bijna 59.000 hectare.
 

Sinds vorig jaar zijn er al 17 bizons, waaronder 2 van de Grotten van Han, die in het gebied leven. Zij hebben zich met succes aangepast en zijn nu klaar om in het wild te leven. Op 13 juni zullen zij de eerste Europese bizons zijn in meer dan 200 jaar tijd die vrij rondlopen in de zuidelijke Karpaten. Het is heel belangrijk aangezien het de eerste groep is die terug in de vrije natuur losgelaten word.
 
13 juni zal er niet enkel een lokaal evenement plaatsvinden, maar zal ook in teken staan van het behoud van de Europese bizon.

Maak kennis met deze operatie voor dinsdag 06/09 om 12u 

Deze operatie is heel delicaat. Om stress bij de dieren te verminderen, zijn enkel de verantwoordelijke toegelaten op het moment van vertrek op 10 juni. Aarzel niet om de bizons nog te bezoeken voor dinsdag 9 juni, 12u00. Met al uw vragen kunt u terecht bij de verantwoordelijke van het dierenpark. Deze zullen de bizons ook begeleiden naar Roemenië. 

Waarom bizons herintroduceren? Waarom Roemenië? Wat is de betrokkenheid van de Grotten van Han in dit soort herinvoering van bedreigde diersoorten?
  

Vind alle antwoorden op deze vragen in het bijgevoegde persbericht.