Pers

De grot van Père Noël toegankelijk voor het grote publiek in 2016

Die dag geloofden we in de Kerstman...

Het was daar, 50 jaar geleden op 26 december 1964, dat een klein team van speleologen was afgedaald in het "Trou Picot" van het Boine-massief in Han sur Lesse om vleermuizen te bestuderen...

Op deze koude winterdag waren de omstandigheden ideaal om de stoom uit de rots zien te komen. Na een lang proces om de doorgang bloot te leggen was hun verwondering groot! Gevuld met emotie en natuurlijk erg enthousiast, begonnen ze snel met de verkenning van één van de mooiste alle geschenken van de Kerstman!

Geopend voor  de wereld ...

Wij hebben er lang over nagedacht dat het werkelijkheid zou worden in 2016: grot van Père Noël zal bewandeld en bewonderd worden door kleine groepen bezoekers.
De ondergrondse safari, geheel exclusief, is ontworpen door speleologen en zal worden begeleid door ervaren gidsen. De moeilijkste passages zullen beveiligd worden met kabels en een touwbrug. Dankzij dit onopvallend ontwerp zullen we de authenticiteit van de grot behouden. Het openen van de grot voor het publiek is ook de beste manier om het te bewaren aangezien de route nu specifiek gemarkeerd zal zijn. De verschillende problemen zoals het wandelen in de modder, het vervuilen, het aanraken van de concreties en het beschadigen van de afzetting behoren vanaf nu tot het verleden.
Het bezoek aan de grot zal met een koplamp gebeuren. Dit zal de reis avontuurlijker maken voor de bezoeker maar zo toont men ook meer respect voor de vele vleermuizen. Deze dieren zijn nu eenmaal aangepast aan een nachtelijke omgeving en hebben last van de toenemende lichtvervuiling. Een elektrische verlichting is dus uitgesloten. Bovendien zal de grot van Père Noël altijd gesloten worden in de winter zodat ze aan hun winterslaap kunnen beginnen.

Bewust zijnde van de oneindige schoonheid van de grot van Père Noël zijn we blij om de toegang openbaar te maken met een ecotoerisme aanpak. Het behoud van deze plek en de soorten die het herbergt zal altijd onze eerste prioriteit zijn.

Grotte du père Noël