De dieren

De wilde kat

De kat klim in een boom

De wilde kat is niet, zoals velen het echter denken, de voorouder van onze huiselijke kat. De wilde kat kenmerkt zich voornamelijk door haar dikke, met strepen geringde staart eindigend met een zwart puntje. Ze leeft in bos en gebergte in Europa en het Midden-Oosten. Als eenzaat kenmerkt ze haar gebied door middel van geurende klieren onder de poten. Zij jaagt voornamelijk 's nachts, alleen of in koppel, op de loer liggend of zo dicht mogelijk haar prooi benaderend. Ze voedt zich met knaagdieren en vogels.

Het miauwen is erger en krachtiger dan dit van de huiskat.

De kat kan twee keer per jaar werpen. De kleintjes worden geboren in de lente of in de maand augustus. Tot de leeftijd van 6 maand worden  ze voornamelijk opgevoed door hun moeder. Hun levensduur schommelt rond de 15 jaar; het gewicht van een volwassen dier : tussen 5 en 10 kg.

De wilde kat mag men niet vergelijken met de huiskat die weer wild geworden is of met een kruising van het wilde ras met onze huiskat.

Chat forestier