De dieren

De Wolf

Een wolf van het Wildpark

De wolf, met een gewicht van ongeveer 50 kg, is een vleesetend zoogdier. Zijn lange en wollige pels heeft een grijs-rosse kleur. Hij leeft in groepen van 8 tot 10 eenheden. De leden van zijn groep zijn onderworpen aan de dominerende leider en aan de wolvin van dezelfde rang, die heersen over de hiërarchie noodzakelijk bij het voortbestaan. Enkel het dominerende koppel is bestemd om jongen te verwekken. De wolf brengt een huilend geluid voort.

De bronsttijd is in januari of februari. De welpen, drie tot acht jongen per draagtijd, worden in april of mei geboren en leven ongeveer 15 tot 20 jaar. De wolf voedt zich met grote en kleine zoogdieren : hertachtigen, vossen, muizen, konijnen,...

Een wolfje

In de natuur is dit roofdier in staat om in één enkele maaltijd 1/5 van zijn gewicht op te slokken. Dit roofdier gedraagt zich opportunistisch door hoofdzakelijk verzwakte, zieke of gewonde individuen aan te vallen en speelt zo de kapitale rol van "gezondheidsagent", die op die manier de populaties van zijn prooien regulariseert. Als dier uit de legende is hij immer door de mens geschuwd en uitgeroeid geweest. Het dier wasreeds 100 jaar uit onze streken verdwenen, maar sinds korte tijd is hij weer terug in onze buurlanden en ook in België is hij al een aantal keren gespot geweest.