Han 1817

Om de 200ste verjaardag te vieren van de eerste volledige doortocht van de Grot, hebben wij heel wat verrassingen in petto!

De hele zomer lang (in juli en augustus) zal het Domein ondergedompeld worden in de sfeer van de eerste bezoeken in de 19de eeuw, met:

  • personages uit het verleden,
  • gidsen in traditionele outfit,
  • de historische afdaling van de man met de fakkel in de grootste zaal van de Grot, de Koepelzaal,
  • een gethematiseerde tentoonstelling in het PrehistoHan.

Als hoogtepunt van de feestelijkheden kunt u de Grotten van Han herontdekken zoals nooit tevoren doorheen het 4D-avondspektakel “Een Nacht in de Grot”

 

200ste verjaardag

200ste verjaardag - decoratie

200ste verjaardag - de man met de fakkel

 

Een epische doortocht

Vijfhonderd duizend jaar geleden baande de rivier de Lesse zich een weg doorheen de kalkrotsen van het Massief van Boine. Hierdoor ontstonden de mysterieuze en beroemde ondergrondse galerijen die we vandaag kennen als de Grotten van Han.

Doorheen de tijden zijn de grotten altijd een bron van geweest van inspiratie voor de mens. De eerste sporen van menselijke aanwezigheid in de Grot dateren van ongeveer 9000 jaar geleden. De Grot zou een bedevaart- en cultusplaats zijn geweest en een heleboel zeldzame voorwerpen werden aan de uitgangen teruggevonden.

In 1817 werd de heuvel voor de allereerste keer volledig doorkruist, door Jean-Baptiste Remy, molenaar van Han en gids van de Grot. 

POSTER - HAN1817