Nieuws

Een uitzonderlijk transport: 10 oerossen en 2 bizons verlaten Domein van de Grotten van Han voor Spanje !

14/01/2014

7 van de oerossen die verhuisd zijn, 5 vrouwen en 2 mannen, zijn geboren op het Domein. De 3 andere (2 mannen en 1 vrouw) zijn aangekomen in de loop van de maand december in Han-sur-Lesse met zicht op deze migratie en zijn oorspronkelijk afkomstig van de Nederlandse organisatie ARK Natuur. Er zaten ook 2 Europese bizons in het transport (een vrouw en een man).

Het huidige project is ontwikkeld door de organisatie « European Bison Conservation Center Spain », dat als objectief heeft om verwaarloosde landbouwgronden te gebruiken voor de instandhouding van de diersoorten en de bescherming van de biodiversiteit. De coördinatie en organisatie van de transfer werd verzekerd door onze partner Flaxfield Nature.

De migratie is goed verlopen en de dieren zijn vrijdag in goede gezondheid aangekomen op een gebied van 80.000 hectare gelegen op 850m hoogte. Ter plaatse hebben ze andere dieren teruggevonden waar ze al zij aan zij mee leefden in Han-sur-Lesse: herten, reeën, everzwijnen, vossen, hazen, maar ook bruine beren en wolven die net zoals de oeros en de Europese bizon, bedreigde diersoorten zijn.