Nieuws

Het Domein in het hart van het eerste UNESCO Geopark in België

26/04/2018

Goed nieuws voor het Domein van de Grotten van Han! Het Famenne-Ardenne Geopark, waar het Domein het hart van is, is erkend als het eerste UNESCO Geopark van België! 

Het UNESCO Global Geopark Famenne-Ardenne is bijna 1.000 m² kilometer groot. Met zijn grotten en onderaardse rivieren is het een belangrijke wetenschappelijke site. Het park, waarvan het Domein van de Grotten van Han het grootste en belangrijkste deel is, werd erkend als UNESCO GLOBAL GEOPARK, het eerste in België! In het beoordelingsrapport wordt Famenne-Ardenne omschreven als één van de grootste “karst”fenomenen in Europa. Karst is de verzamelnaam voor de verschijnselen die ontstaan door water en kalksteen.

De mysterieuze wereld van de Karst

De indrukwekkende onderwereld in het Geopark Famenne-Ardenne is het resultaat van eeuwenlange inwerking van water in de kalksteenbodem. Het park dat onder meer de gemeentes Rochefort, Beauraing, Durbuy, Hotton en Marche-en-Famenne omvat ligt in drie verschillende stroomgebieden: van de Lesse, de Lomme en de Ourthe.

Het Domein in het hart van het UNESCO Geopark

De UNESCO-erkenning is belangrijk voor het Domein van de Grotten van Han. Het Domein is het meest centrale en waardevolle deel van Famenne-Ardenne. Je vind trouwens, in het logo van het Geopark, de "Gouffre de Belvaux" (zie foto hieronder): de plek, in het hart van het Wildpark van het Domein van de Grotten van Han, waar de Lesse zich in de kalkrotsen gooit in het Massief van Boine. De rivier stroomt door de Grotten van Han en komt aan de andere kant van de heuvel weer tevoorschijn bij de "Trou de Han".

Gouffre de Belvaux - logo Geopark

Meer weten over het Geopark (in het FR)!