Mindervaliden

Videoalbum: Prijs CAP48

Dit interview van Cap 48 gaat over de verschillende uitgevoerde aanpassingen voor personen met beperkte mobiliteit.

De film presenteert het verloop van een bezoek voor personen met beperkte mobiliteit. Het Wildpark kan bezocht worden dankzij een aangepaste aanhangwagen met een speciale lift die tot 10 rolstoelgebruikers kan begeleiden. Voor het bezoek van de Grot is er een speciaal parcours zonder treden aangelegd, dat geheel bereikbaar is voor rolstoelgebruikers.

Hertranscriptie van de video

Het Domein van de Grotten van Han is de grootste natuurlijke site in België. De Grot , welke internationale bekendheid geniet, heeft 3 sterren gekregen in de Michelin Gids wat een belangrijke referentie is.
Er zijn meerdere activiteiten: de Grot, het Wildpark, en andere attracties zoals het Prehistohan museum. En niet te vergeten al onze diensten: restaurants, speelplein,…

Het Domein van de Grotten van Han is een belangrijke werkgever, daar we zo’n 52 full time werknemers in dienst hebben.  Ongeveer 20 zijn daarvan vast in dienst, en  in de maanden juli en augustus komen we zelfs aan 100 à 120 werknemers, studenten inbegrepen. Buiten dat zorgen we ook nog eens voor indirect werk in de regio van Han sur Lesse.

Het idee en tevens de uitdaging om een bezoek in de Grotten aan te bieden aan personen met een beperkte mobiliteit en dan voornamelijk voor rolstoelgebruikers is iets dat we al een tijdje in ons hoofd hadden.  We kunnen stellen dat het toch een spannende onderneming is. Maar meer dan een toeristische attractie zijn we een attractie voor groot publiek en in dat groot publiek zijn er mensen met een handicap. Vandaar dat we gezegd hebben dat we toch een poging moesten wagen om de ondergrondse wereld op een bepaalde manier ook toegankelijk te maken voor mensen met beperkte mobiliteit.  We hebben een aantal belangrijke aanpassingen doorgevoerd in onze infrastructuur, want niet alleen de Grotten zijn nu bereikbaar maar ook ons speelplein is nu aangepast voor kinderen met beperkte mobiliteit.

Onder de PBM moeten we 2 gevallen bekijken: de groepsuitstappen op reservatie: In dit geval is er geen enkel probleem daar we een speciaal traject hebben in de Grot en voor het bezoek aan het Wildpark hebben we een aangepaste aanhangwagen. Als de groep gereserveerd heeft organiseren we het bezoek in functie van de uren die het beste uitkomen voor de groep.

Voor de individuele bezoekers hebben we 2 dagen per maand geprogrammeerd. Op die manier kunnen families of kleine verenigingen die niet aan 20 personen komen toch ook genieten van dit aanbod. Het is duidelijk dat vrije toegang niet mogelijk is, daar er een ganse organisatie bij komt kijken, vermits het over zeer specifieke bezoeken gaat. De twee dagen in de maand zijn telkens de eerste zaterdag en de derde woensdag van iedere maand.

Dat we deze prijs mogen ontvangen doet ons erg veel deugd! Ten eerste is het een belangrijke stap, het is evident dat dit een belangrijke investering is, zelfs met de subsidies die we krijgen voor deze aanpassingen. Daarnaast is het ook een erkenning, we zijn fier dat we ons hiervoor geëngageerd hebben, met resultaat. De Grot is tenslotte een bijzondere plaats en ik heb zelf een bezoek meegemaakt met kinderen met beperkte mobiliteit en het is een echt geschenk om ze zo enthousiast en opgetogen te zien bij het ontdekken van de Grot. Iets dat voorheen voor hen onmogelijk was.