De dieren

De oeros

aurochs

De oeros - ook nog os van de vlakten of primitieve os genoemd - is de voorouder van onze runderachtigen. Vroeger was de oeros zeer verspreid over Europa en leefde vooral in vlakten en woudranden. In 1623 is hij uit Polen verdwenen. Een Duitse dierkundige heeft het ras weer hersteld dankzij kruising van verschillende runderen uit de Camargue, Corsica, Spanje en Engeland.

Dit log en sterk rund heeft een donkere vacht met een lichte lijn op de ruggegraat. Hij heeft lange horens in de vorm van een lier. Door zijn sterke gezondheid leeft hij gemakkelijk 20 jaar. Een volwassen mannetje weegt tot 900 kg. Als graseter voedt de oeros zich ook nog met boomknoppen, jonge bladeren, takken en sommige schorsen. Hij is met name een uitstekend verwijderaar van struikgewas. Er bestaat geen bepaalde periode voor de paartijd. Na een draagtijd van 284 dagen geeft de vrouwelijke oeros, de koe, het leven aan één kalf, dat vrij vlug de groep zal opzoeken.

aurochs