De dieren

De steenbok

De steenbok

De steenbok leeft in troepen. Grazend van 's morgens tot 's avonds in de eenzame valleien, heerst hij over een omvangrijk, rotsachtig gebied. Men kan hem nog terugvinden in de Alpen waar hij tot de beschermde diersoorten behoort. Hij voelt zich goed op meer dan 2000 m hoogte. Hij heeft een goed voorziene bruine vacht. Wanneer men hem verrast, geeft hij een alarmsignaal d.m.v. een kort en helder neusgefluit.

Hij voedt zich met geurende planten, gras, boomknoppen en twijgen. De berggeit, ondanks haar 90 kg, is enorm soepel en handig : haar korte poten en enorme spierkracht laten haar toe buitengewone sprongen te maken en de ergste oneffenheden te beklimmen. Het mannetje draagt twee enorme, naar achter gebogen horens die een lengte van 1 m kunnen bedragen. Het vrouwtje draagt ook horens, maar veel kleiner. De paartijd geschiedt van december tot januari en in mei-juni worden er dan één tot twee jonge geitjes geboren.

De steenbok