De dieren

Het damhert

De damhert

Dit hertachtig dier is afkomstig uit Zuid-Spanje en Noord-Afrika en leeft vooral in bebost gebied in groep, geleid door een oud wijfje. Er bestaan 3 onderverdelingen : het roodbruine damhert, het zwarte en het gevlekte.

De mannetjes dragen een hand-vormig, plat gewei dat bij de oudsten als brede beenachtige palmtak, palm genoemd wordt. Elk jaar in de lente valt het gewei af en groeit weer aan tot in de zomer. Het damhert voedt zich met gras, bladeren, fruit, schors, boomknoppen en jonge scheuten. Het beschikt over een zeer ontwikkelde reukzin.

Het mannetje dat ongeveer 70 kg weegt, leeft 12 tot 15 jaar.