Nieuws

​De bizon in het wild dankzij het Domein van de Grotten van Han!

09/06/2015

Op woensdag 10 juni 2015 verlaten zes bizons het Wildpark van de Grotten van Han om zich bij een kudde in hun natuurlijke omgeving in Roemenië te voegen. De bizons zullen de kudde die vorig jaar gecreëerd werd versterken.
Dit is de grootste herintroductie van de bizon in het wild ooit uitgevoerd! Het Domein van de Grotten van Han is zeer gelukkig en trots om hier actief aan deel te nemen.

Bizon

Het project

Het doel is om een kudde van 300 bizons – tot en met 2024 - te herintroduceren in de zuidelijke Karpaten. Nog nooit is er een operatie van een dergelijke omvang uitgevoerd.

Voor dit project werkt het Domein van de Grotten van Han en andere Europese natuurparken samen met Joep Van de Vlasakker (van Flaxfield Nature Consultancy). Prestigieuze partners zoals het WWF en Rewilding Europe nemen ook deel aan dit project. 

In juni 2015 werden er al 18 bizons, waaronder 6 van de Grotten van Han, toegevoegd aan de kudde in de Zuidelijke Karpaten in een acclimatisatie zone (15 ha). Zij zullen vervolgens ingevoerd worden in een aangrenzende zone (± 160 ha). Tijdens de eerste fase laat men de bizon geleidelijk aan wennen aan het leven in het wild en zo ontstaat er vooraf een solide sociale structuur binnen de kudde.
De herintroductie op zich zal plaatsvinden op de site van Natura 2000 bij de Tarcu Bergen, een gebied dat zich uitstrekt over bijna 59.000 hectare. Deze prachtige regio is tevens ook de thuisbasis van beren en wolven.
Een jaar geleden zijn er 17 bizons - waaronder 2 van de Grotten van Han - geïntroduceerd in het gebied. Ze hebben zich met succes aangepast en zijn nu klaar om in het wild te leven. Op 13 juni zullen ze de eerste Europese bizons, sinds meer dan 200 jaar, vrij rondlopen in de zuidelijke Karpaten. Dit zal dan ook de eerste groep van groot belang zijn om vrijgelaten
te worden in het wild.
Eenmaal vrijgekomen zullen deze bizons niet meer ingevoerd of ondersteund worden door de mens. Zo zullen zij volledig deel uitmaken van het natuurlijke ecosysteem. 13 juni is dus niet alleen een uniek moment voor het behoud van de Europese bizon maar zal er ook een groot lokaal evenement plaatsvinden.

Bizon

Waarom bizons in de Karpaten herintroduceren?

  • Hoewel de bizon het grootste wilde landzoogdier in Europa is, is de soort uiterst bedreigd.
  • Hun levensstijl, verplaatsing en voedsel dragen bij tot het verbeteren en diversifiëren van de natuurlijke omgeving waarin zij opereren.
  • Hun aankomst zal de regionale economie stimuleren. Zo kan de lokale bevolking verschillende activiteiten aanbieden zoals de ontwikkeling van ecotoerismeprojecten (accommodatie, ontdekkingstochten, ...).

Het Domein van de Grotten van Han en herintroductieprogramma's

Sinds de oprichting heeft het Domein altijd ingestaan voor een combinatie van "verwondering" en "behoud van milieu en dieren uit de regio. ' De herintroductie van bedreigde diersoorten is daarom een integraal onderdeel van hun missie. Een samenwerking van meer dan 15 jaar tussen het Domein en Nature Consultancy Flaxfield heeft geholpen om dieren zoals de oeros, de tarpan, de Europese bizon en het Przewalskipaard te herintroduceren in verschillende landen.