Het Domein

Welkom op het Domein van de Grotten van Han!

Meer dan 500.000 jaar geleden verliet de Lesse, een rivier aan de rand van de Ardennen, haar natuurlijke vallei en stortte zich in de diepte van een kalkmassief, het zogenaamde ‘Massif de Boine’. Zij zocht zich een weg door het massief en verliet het 2 km verder. Terwijl ze het massief doorkruiste, vormde ze een buitengewoon netwerk van onderaardse grotten: de Grotten van Han.

Dit fenomeen, het ondergronds verdwijnen van de rivier en het verder weer opduiken, is uniek in West-Europa.
Het netwerk van grotten dat men onder het massief kan ontdekken, is van een uitzonderlijke schoonheid en kreeg terecht drie sterren in de Michelingids. De Grotten van Han bezoekt men al 250 jaar en alles bij elkaar telde men meer dan 30 miljoen bezoekers. 

Het Massif de Boine en de oude verlaten vallei van de Lesse werden ingericht als Wildpark uit onze streek zoals wolven, lynxen, beren, bizons, herten damherten, everzwijnen, steenbokken…
De site met 250 hectare puur natuur laat u toe de dieren in vrijheid – of halve vrijheid – te observeren in een uitzonderlijk mooie omgeving.

De site van Han was al bekend vanaf het neolithicum. De plek waar de Lesse weer bovengronds komt, werd een cultus- en bedevaartplaats. Tijdens archeologische opgravingen op de bodem van de Lesse en langs haar oevers, werden heel wat oude voorwerpen ontdekt, die waarschijnlijk in de rivier werden gegooid als offerande.

Een interactieve tentoonstelling, PrehistoHan, laat u de prehistorie van de Grotten van Han herbeleven.
In het museum ‘Han van weleer’ beleeft u het dagelijkse leven van de inwoners van het landelijke Han, 100 jaar geleden. 

Om de Grot eens met andere ogen te bekijken of een ‘andere’ ervaring te beleven in het Wildpark, kunt u deelnemen aan onze speciale animaties en bezoeken, die het hele jaar worden georganiseerd. Raadpleeg onze Speciale bezoeken!

Meer informatie

 • Uw PassHan

  Uw PassHan

  De PassHan, uw paspoort voor een dag vol verwondering op het Domein van de Grotten van Han!
  Meer

 • Nieuws

  Nieuws

  Ontdek de laatste nieuwtjes van het Domein.
  Meer

 • Gold Pass abonnement

  Gold Pass abonnement

  Wenst u onbeperkt toegang tot het hele Domein en gratis toegang tot ons uitgebreid animatieprogramma? Dan is de Gold Pass iets voor u!
  Meer

 • Follow us

  Follow us

  Er gebeurt altijd wel iets op het Domein van de Grotten van Han. Blijf op de hoogte: volg ons op Facebook en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
  Meer

 • Duurzame ontwikkeling

  Duurzame ontwikkeling

  Bewust van de oneindige schoonheid van de Grot en het Park, is het behoud van het natuurlijk erfgoed onze prioriteit. Ontdek onze duurzame acties!
  Meer