Het Domein in het centrum van het eerste Unesco Geopark van België

Het Geopark Famenne-Ardenne, waarvan het Domein van de Grotten van Han deel uitmaakt, werd in 2018 erkend als eerste UNESCO Global Geopark van België. Een label dat werkt als een katalysator op de internationale uitstraling en op de wetenschappelijke, socio-economische en toeristische ontwikkeling van de streek.

Maar wat betekent dat nu juist? Het label UNESCO Global Geopark wordt, zoals de naam het zegt, uitgereikt door de Unesco aan een grondgebied met grote geologisch erfgoedwaarde en dit op internationaal niveau. Een Unesco label staat voor duurzame ontwikkeling van een streek en zorgt ervoor dat ook de inwoners betrokken worden bij het zich opnieuw toe-eigenen van dit uitzonderlijke natuurlijke en culturele erfgoed.

Het UNESCO Global Geopark Famenne-Ardenne ligt in het zuiden van België en strekt zich uit over een oppervlakte van 911 km² rondom de valleien van drie rivieren, de Lesse, de Lomme en de Ourthe. Deze valleien hebben een grote geologische waarde, en zijn belangrijk voor toerisme en wetenschap. De beroemde Grot en het Wildpark van ons domein maken daarvan deel uit. Men kan het gebied opdelen in drie verschillende geologische landschappen. De Famenne in het noorden: een grote schistdepressie. De Ardennen in het zuiden: een uitgestrekt plateau met vooral zandsteenrotsen. En tussen beide in de Calestienne of Kalkzoom: topografisch gezien is dit een hoogte met voornamelijk kalksteenrotsen en veel karstverschijnselen, waar ook de Grotten van Han deel van uitmaken.

Geopark

Op het logo van het Geopark staat de Afgrond van Belvaux afgebeeld. Dat ligt midden in het Wildpark van het Domein van de Grotten van Han. Hier verdwijnt de Lesse in de kalkstenen rots van het Massief van Boine. De Lesse stroomt dus doorheen de Grotten van Han en loopt nadien verder langs de andere kant van de heuvel, nabij het hol van Han. Dit verdwijnen en opnieuw tevoorschijn komen van de rivier is een uniek hydrogeologisch verschijnsel in West-Europa!

Het Geopark Famenne-Ardenne is een referentie binnen België en Europa en dus meer dan een bezoek waard… "Vaut le voyage"! Al meer dan een eeuw lang is de Grot van Han het speerpunt in de toeristische ontwikkeling van de regio. En... de enige Belgische natuurlijke attractie met 3 sterren in de Michelingids!

Meer weten over het Geopark